Indiase boterkip

Indiase Boterkip

Indiase boterkip is een lekkere zachte curry. Hij is wel een beetje pittig maar dat hoort ook wel bij een Indiase curry. De pittigheid overheerst deze curry niet maar valt heerlijk samen met de boter, tomaten en yoghurt. Alle smaken van de kruiden en specerijen komen goed tot elkaar in dit gerecht. Een fijne curry om in het weekend aan vrienden voor te schotelen of om met z’n tweetjes lekker 2 keer van te smullen.

Ongeveer 3 jaar geleden waren Rinse en ik in Emmen. Na het winkelen wouden wij graag gezellig uit eten gaan. We keken veel rond om te zien wat er allemaal voor restaurantjes zaten. Toen zagen we een Grieks restaurant. Daar wouden wij wel naartoe! Het was nog stukje lopen dus we waren blij toen we er waren. Echter keek 1 van ons opzij en zag naast de Griek allemaal lampjes branden dat leek gezellig dus keken wij wat daar wel niet zat. Wat zag dat er gezellig uit! Allemaal mooie nisjes en vrolijke kleuren. Het bleek een Indiaas restaurant te zijn. Nog nooit hadden wij Indiaas gegeten, toch was de Griek (waar wij altijd dol op zijn) snel vergeten en zijn wij bij het Indiase restaurant naar binnen gestapt. Zelden hebben wij zo lekker en gezellig gegeten. Sindsdien zijn wij helemaal gek op Indiaas eten, vooral de curry’s vinden wij heerlijk. Na een aantal redelijke en een paar minder redelijke pogingen om een lekkere curry te maken is het mij nu dan eindelijk gelukt! Wij vonden dit gerecht zelfs lekkerder dan de curry’s van het Indiase restaurant.

Deze Indiase boterkip is niet moeilijk te maken, het vergt echter wel wat tijd.
Ook heb je een aantal producten/kruiden nodig die je misschien nog niet hebt maar in vergelijk met andere curry’s valt dit reuze mee.
Knoflook en gemberpasta is kant en klaar te koop in de supermarkt maar kun je ook heel makkelijk zelf maken.

 

Ingrediënten: voor 4 personen

Voor de kip

 • 350 gram kipfilet
 • 2 tl gemberpasta
 • 2 tl knoflook pasta
 • 1 tl chilipoeder
 • mespuntje zout
 • zonnebloem olie

Voor de saus

 • 2 uien
 • zonnebloem olie
 • 35 gram roomboter + 1 volle el voor de finishing touch
 • 2tl knoflookpasta
 • 3 tl paprikapoeder
 • 1 tl garam masala
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 el suiker
 • mespuntje zout
 • 500 gram tomaten
 • 50 gram cashewnoten
 • 1 el azijn
 • 1 volle el Griekse yoghurt

Staafmixer

 

Bereidingswijze:

De kip,

Snijd de kip in kleine stukjes.
Meng de gemberpasta, knoflookpasta, het chilipoeder en het zout door de kip
en zet afgedekt ongeveer een uur in de koelkast om te marineren.
Indiase boterkip

Bak de kip in een beetje zonnebloem olie net gaar.
Leg de kip in een bak of kommetje aan de kant.

Indiase boterkip

De saus,

Hak de uien fijn. Snijd de tomaten in kleine stukjes (laat de zaadjes zitten maar haal het groene stukje er wel vanaf). Meng de paprikapoeder, garam masala, chilipoeder, suiker en het zout in een kommetje door elkaar.

Bak  in de zelfde pan de uien aan in een beetje zonnebloem olie. Voeg de roomboter toe. Laat de boter smelten en uitbruisen terwijl je de ui erdoor heen schept.

 

Strooi de kruidenmix in de pan en voeg de knoflookpasta toe. Bak een paar seconden mee alvorens de tomaten erbij te doen. Giet 2 kleine kopjes water en 1 el azijn in de pan en doe de cashewnoten erbij. Roer alles goed door.

Breng aan de kook en laat zonder deksel op de pan zachtjes 20 minuten koken. Roer af en toe door.

Indiase boterkip

Haal de pan van het vuur en laat minimaal een half uurtje afkoelen. Ga hierna met de staafmixer door de pan totdat een redelijk gladde saus ontstaat. (de cashewnoten hoeven niet helemaal fijn te worden , wil je dit wel dan kun je deze beter van te voren in de keukenmachine of blender fijn maken).

Indiase boterkip

Voeg de kipfilet, 1 el roomboter en de volle eetlepel Griekse yoghurt toe aan de pan en breng weer aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken en serveer met (basmati) rijst, naan brood en yoghurt.

Indiase boterkip

Het naan brood heb ik voor het eerst ook zelf gebakken en was super gelukt. Dit smaakt veel beter dan uit de winkel. Hier het recept: Naanbrood

 

 

0 reacties op “Indiase Boterkip”

 1. Pingback: Naanbrood – liefde voor eten

 2. Pingback: Pittige Indiase curry – liefde voor eten

 3. Pingback: gekruide en gebakken rijst. – liefde voor eten

 4. Pingback: Assen, Kohinoor van India – liefde voor eten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *