Bigos (Poolse jachtschotel)

Jaren geleden nog voordat ik geboren werd zijn mijn ouders een paar keer naar Polen geweest. Hier aten zij bigos bij de mensen waar zij verbleven. Ze vonden het zo lekker dat ze het recept mee naar huis hebben genomen. Mijn moeder heeft het recept al ietsje aangepast omdat sommige ingrediënten hier niet of moeilijk te krijgen zijn. Zelf heb ik het recept nog iets verder aangepast. Zo gebruik ik veel minder vlees omdat wij niet zoveel vlees willen eten. Ook voeg ik wat extra groenten toe om het wat gezonder te maken. De champignons op het laatst zijn om een deel van het vlees te vervangen maar smaken ook super lekker in deze bigos.

Ingrediënten: 6 tot 8 personen

 • 500 gram zuurkool
 • 1/2 witte kool
 • 3 wortels
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • klein blikje tomatenpuree
 • 300 gram hamlappen
 •  150 gram rookspek (liefst aan 1 stuk)
 • 2 el rode wijn
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 1 tl roomboter
 • zout
 • peper
 • 250 gram (kastanje) champignons
 • extra boter of olie om in te bakken

Bereidingswijze:

Snijd de kool in dunne reepjes. Maak de wortels schoon en snijd in halve ringetjes.
Laat de zuurkool uitlekken maar spoel niet af.

Doe de zuurkool, witte kool, wortels, tomatenpuree, rode wijn, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl zout en peper naar smaak in een grote pan. Voeg een beetje water toe en breng aan de kook. Laat een half uur zachtjes koken. Voeg zo nodig water toe als er teveel is verdampt.

bigos (Poolse jachtschotel)

Snijd de rookspek in repen en de hamlappen in blokjes. Hak de knoflook fijn en snijd de ui in halve ringetjes. Kruid de hamlappen met 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl knoflookpoeder en zout en peper naar smaak.

Bak in een koekenpan zonder olie of boter de spekreepjes aan. Voeg de spekreepjes toe aan de pan met kool. Als er genoeg vet van de rookspek in de pan zit kun je hierin de hamlappen bakken, anders doe je nu 1 tl roomboter in de koekenpan. Bak de hamlappen aan maar niet gaar. Doe de hamlappen in de pan met kool. Bak nu in het vet van de hamlappen (eventueel nog wat boter of olie toevoegen) de ui 2 minuutjes en voeg dan de knoflook toe. Zodra je de knoflook ruikt mag ook de ui en de knoflook in de pan met kool.

Laat het geheel zachtjes pruttelen voor minimaal 2 uur. Zorg dat het gerecht niet te droog word, voeg zo nodig water toe.

Maak de champignons schoon en snijd in plakjes. Bak beetgaar in olie of boter. Voeg toe aan de bigos.

Serveer met gekookte aardappelen, aardappelpuree, vers brood of rijst.

Tip: Bigos is de volgende dag het lekkerst. Maak de champignons klaar terwijl je de bigos opwarmt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *