Basis recept, aardappel gnocchi

Sinds ik vorig jaar op vakantie in Italië gnocchi heb gegeten ben ik al van plan om het eens zelf te maken. Na 10 maanden heb ik het dan eindelijk eens geprobeerd en ik begrijp niet waarom ik het zo lang heb uitgesteld. Het is absoluut niet moeilijk en de gnocchi was super lekker. Nu ik eenmaal weet hoe simpel en lekker zelfgemaakte gnocchi is ga ik dit zeker vaker maken!

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappelen (ik gebruikte iets kruimig van de Lidl)
  • 200 gram bloem (meer of minder op gevoel, afhankelijk van de aardappelen)

Bereidingswijze:

Was de aardappelen. Doe de aardappelen met de schil er nog om heen in een grote pan met water en breng aan de kook. Kook de aardappelen totdat deze gaar zijn (ongeveer 20 minuten).

Giet de aardappelen af en laat 5 minuten staan.

Pel voorzichtig de schil van de aardappelen af.

Prak de aardappelen met een vork fijn (dit kan gewoon op een schoon aanrecht blad).
Voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe en prak dit erdoor. Het deeg moet door de bloem iets minder plakkerig worden maar wel plakkerig genoeg zijn dit moet je een beetje aanvoelen.

Kneed het deeg kort door met je handen.

Vorm een bol van het deeg en verdeel deze met een paletmes in vieren.

Strooi een beetje bloem op je werkvlak en rol hier 1 stuk van het deeg op tot een lange rol. Verdeel de rol in tweeën en rol beide rollen nog iets dunner.

gnocchi

Doe dit met alle vier de stukken deeg. Dit is ook het moment om eventueel de gnocchi klaar te maken om een dag te bewaren in de koelkast of om het deeg in te vriezen. Pak hiervoor de rollen gnocchi apart in huishoudfolie in. Leg de rollen deeg in de koelkast om de volgende dag verder klaar te maken en te eten. Om het deeg in te vriezen doe je om het huishoudfolie nog een laag aluminiumfolie en leg je deze in de vriezer.

 

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Zorg dat er nog/weer wat bloem op het werkvlak ligt. Verdeel elke rol met het paletmes in stukjes.

gnocchi

Wil je de gnocchi in traditionele vormpjes maken? Dit kun je heel makkelijk doen met een vork. Rol de gnocchi met je duim over de vork heen. Hiervoor zijn op internet veel filmpjes te vinden.

gnocchi

Kook de gnocchi in porties. De gnocchi komt boven drijven zodra deze gaar is. Schep de gnocchi er met een schuimspaan uit en serveer direct met/in je favoriete saus.

Op zoek naar een lekkere saus voor bij de gnocchi? probeer dan één van deze sauzen:

 

0 reacties op “Basis recept, aardappel gnocchi”

  1. Pingback: Gorgonzola roomsaus – liefde voor eten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *