basis recept, bechamelsaus

Basis recepten zijn altijd handig en bechamelsaus mag natuurlijk niet ontbreken bij een verzameling basis recepten. Het liefst gebruik ik deze bechamelsaus voor het maken van lasagne. Ook is bechamelsaus een goede basis voor bijvoorbeeld kaassaus. Bechamelsaus is niet zo moeilijk om te maken dus probeer het maar snel.

ingrediƫnten:

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml koude melk (voor dikke bechamel, lasagne) of 600 ml koude melk (voor dunne bechamel, sausje)
  • eventueel zout, peper, nootmuskaat

Bereidingswijze:

Maak een roux door de boter in de pan uit te laten bruisen en vervolgens de bloem erbij te doen. Bak dik dit mengsel kort zodat de bloem een beetje kan garen. Het word nu een soort deeg bolletje.

Klop 2 eetlepels koude melk door het deeg bolletje totdat dit goed is vermengt. Herhaal dit een aantal keer. Hierna kun je heel langzaam de melk erbij schenken en ondertussen steeds goed kloppen. Je kunt steeds iets sneller schenken maar kijk uit voor klontjes.

Als alle melk in de pan zit dik je de saus een beetje in door 2 minuten tegen het kookpunt aan te zitten en te blijven roeren.

Breng de bechamelsaus eventueel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Je kunt nu bijvoorbeeld (Parmezaanse) kaas erdoorheen roeren voor een kaassausje.

basis recept, bechamelsaus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *