Koude witlof bolletjes met olijfolie

Witlof kende ik tot voor kort alleen als salade of met ham en kaas uit de oven. Hartstikke lekker natuurlijk, maar soms wil je wel eens iets anders proberen. Deze witlof bolletjes smaken lekker als (veganistisch) hapje, als bijgerecht bij exotische gerechten, maar ook bij een gewone Hollandse maaltijd.

Ingrediƫnten:

  • 500 gram witlof
  • extra vierge olijfolie
  • citroen(sap)
  • zout
  • peper
  • evt chilivlokken

Bereidingswijze:

Breng een middelgrote pan met water aan de kook. Verwijder ondertussen de buitenste bladeren van de witlof, maar laat de harde onderkant er eerst nog aanzitten.

Kook de witlof in 10 tot 12 minuten gaar. Spoel de witlof af onder koud stromend water. Laat in een zeef of vergiet uitlekken totdat de witlof genoeg is afgekoeld om deze uit te knijpen (de buitenkant kan helemaal koud voelen, maar vergis je niet de binnenkant kan nog gloeiend heet zijn). Knijp de witlof uit en snij de harde uiteinden eraf. Verdeel elk stronkje witlof nu in 3 of 4 stukjes en druk deze tot een soort bolletje.

Bewaar de bolletjes witlof op een bordje tussen twee keukenpapiertjes en zet in de koelkast tot gebruik.

Verwijder de keukenpapiertjes, maak het bordje droog en druk de bolletjes witlof een beetje plat. Sprenkel op ieder bolletje een druppeltje citroensap (of meer naar smaak) en besprenkel rijkelijk met extra vierge olijfolie. Breng de witlof bolletjes op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken.

Koude witlof bolletjes met olijfolie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *