Groente bouillon (met zoete aardappel)

Omdat ik niet zo goed kan tegen bouillonblokjes probeer ik al een tijdje regelmatig zelf bouillon te maken. Het is voor mij soms erg lastig om veel smaak aan de bouillon te krijgen. Bij het maken van de zoete aardappelspread kwam ik erachter dat het kookvocht  van de zoete aardappel een heel smaakvolle basis is voor een bouillon. Hiermee ging ik dus ook nog eens verspilling tegen. Na alle hapjes van oudejaarsavond is een lekker kopje soep of bouillon natuurlijk ook nog eens heel erg goed om de extra kilootjes weer kwijt te raken.

Ingrediënten:

  • 2 liter zoete aardappel kookvocht

(zoete aardappel schillen en in blokjes snijden 12 minuten in kokend
water gaar laten koken)

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 duim gember
  • 3 groene kardemompeulen
  • olijfolie
  • zout
  • peper

 

Bereidingswijze:

Snij de bleekselderij en ui in stukjes. kneus de knoflook en snij de gember in plakjes.

Breng het zoete aardappel kookvocht aan de kook.

Bak in een bakpan in wat olijfolie de bleekselderij, ui, knoflook, gember en kardemompeulen een paar minuutjes aan. Breng ondertussen op smaak met een beetje zout en peper.

Haal met een schuimspaan uit de bakpan en voeg de groente en kruiden toe aan het kookvocht. laat 30 minuten zachtjes koken. Zeef de bouillon (gooi de groente weg en bewaar het vocht, dit is je bouillon). Je kunt de bouillon direct gebruiken om zo te eten of door er soep van te maken of laat de bouillon afkoelen en bewaar in de vriezer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *