10 dingen die je moet proeven op Fuerteventura

Met het hele jaar mijn gedachten bij zonnige bestemmingen in plaats van in het koude Nederland deel ik vandaag weer een bericht over het zonnige Fuerteventura. Op dit Canarische eiland kun je heerlijk eten, maar wat zijn nou echt de dingen die je geproefd moet hebben op Fuerteventura? Lees snel verder en bekijk de 10 dingen die je absoluut moet eten (en drinken) als je op Fuerteventura bent.

Majorero kaas (Queso Majorero)

Majorero kaas is meteen ook de specialiteit van Fuerteventura. Deze geitenkaas is een van de beste kazen van Spanje. Je hebt een Majorero kaas met blanke korst, één met een piment korst (mijn favoriet) en een soort met een korst van Gofio.

Queso Majorero kun je op Fuerteventura in vrijwel iedere supermarkt kopen. Ook zijn er speciale plekken waar ze de kaas maken en waar je ze kunt kopen. Bijna alle (Spaanse) restaurants op Fuerteventura serveren ook Majorero kaas.

Zelf at ik bijvoorbeeld heerlijke Majorero kaas bij La Vaca Azul (Corralejo) en bij Olivo Corso (el Cotillo).

Tonijn van Lanzarote

Rondom Lanzarote wordt hele lekkere tonijn gevangen en omdat Lanzarote heel dicht bij (het noorden) van Fuerteventura ligt is de tonijn heerlijk vers zodra deze bij de restaurants aankomt. Doordat de tonijn zo vers is kun je deze bijna rauw eten zoals een tuna tataki of lekker rood gebakken zoals een goede biefstuk.

De tuna tataki smaakt bij Olivo Corso in el Cotillo echt goddelijk en bij Taverna Fogolera eet je een heerlijk stukje gebakken tonijn. Ook de tonijn van la Vaca Azul is een aanrader.

Gofio ijs

Gofio is het basisvoedsel van de Canarische eilanden. Deze soort van bloem (gemalen tarwe, gierst of mais) zorgt al vele jaar voor goed gevulde buiken op de Canarische eilanden en ook vandaag de dag speelt Gofio nog een grote rol in het eetpatroon op de eilanden. Hoe de Gofio smaakt als pap dat weet ik niet (pap is ook gewoon niet mijn ding), maar als ijs smaakt het heerlijk. Ook mousse de Gofio, een nagerecht dat je in de meeste restaurants op Fuerteventura kunt bestellen schijnt erg lekker te zijn.

Gofio ijs (Secreto del Sur, Corralejo)
Gofio ijs (Secreto del Sur, Corralejo)

Geitenstoofvlees (estofado de carne de cabra)

Aangezien er op Fuerteventura meer geiten als mensen zijn en ander vee hier vrijwel niet rondloopt lijkt mij dit authentiek Canarische gerecht een goede (redelijk) verantwoordelijke vervanging voor je biefstukje. Het gestoofde geitenvlees is lekker gekruid en er zitten meestal aardappelen door de stoofschotel. Als je er niet zo gek op bent kijk dan wel uit voor maag/pens want dit is vaak mee gestoofd.

Bij Olivo Corso in el Cotillo (één van mijn nieuwe favoriete restaurants op Fuerteventura) serveren ze een heerlijke geitenstoof voor een zeer redelijke prijs.

Geitenstoof/estofado de carne de cabra (Olivo corso, el Cotillo)
Geitenstoof/estofado de carne de cabra (Olivo corso, el Cotillo)

Knoflook garnalen (gambas al ajillo)

Ook knoflook garnalen zijn een specialiteit van de Canarische eilanden. Als kind op Lanzarote at ik bijna iedere dag wel een bakje van deze lekkere garnalen in olie met super veel knoflook leeg bij het strandtentje. Zo lekker als ze daar smaakten heb ik ze nog niet vaak weer gegeten. Toch zijn er op Fuerteventura plekken waar je ze (bijna) net zo lekker kunt eten. Bijvoorbeeld bij la Taberna in Corralejo (ze zitten ook bij het heerlijke en goedkope tapas menu in).

knoflook garnalen/gambas al ajillo (la Taberna, Corralejo)
knoflook garnalen/gambas al ajillo (la Taberna, Corralejo)

Barraquito

Dit zoete koffie drankje komt oorspronkelijk van Tenerife, maar ook op Fuerteventura kun je een heerlijke Barraquito drinken. Een Barraquito is een glaasje met onderin wat gecondenseerde melk daarop espresso en wat likeur 43, hierop komt nog een laagje melkschuim en tot slot wat kaneel en citroen (of sinaasappel) schil.

Zelf vind ik een Barraquito heerlijk smaken als afsluiting van een uitgebreide maaltijd.
De Barraquito van la Vaca Azul (el Cotillo) is echt om over naar huis te schrijven.

Barraquito/koffie specialiteit van Tenerife (la Vaca Azul, el Cotillo)
Barraquito/koffie specialiteit van Tenerife (la Vaca Azul, el Cotillo)

papas arrugadas (Canarische zoute aardappeltjes)

Ook dit is een typisch Canarisch gerecht. Nieuwe aardappelen worden met schil in water met (heel) veel (zee)zout gekookt. Hierdoor krijgen de aardappelen een gerimpelde schil.

Op aardappelen ben ik over het algemeen niet zo gek, maar op zout (helaas) wel. Papas arrugadas is wat mij betreft één van de lekkerste aardappel bereidingen. Je kunt op Fuerteventura moeilijk om de papas arrugadas heen ze worden namelijk in bijna alle restaurants geserveerd zoals wij hier meestal frietjes bij ons hoofdgerecht krijgen. Of in zoveel zout gekookte aardappelen erg gezond zijn laten we maar even in het midden, op vakantie moet het kunnen toch?! Wat dan wel weer een voordeel van de papas arrugadas is, dat ze ook gegeten kunnen worden door vegetariërs en veganisten.

mojo saus (mojo rojo/picon en mojo verde)

Mojo is een koude (dip)saus van de Canarische eilanden. Je hebt deze saus in twee variaties een rode/rojo (pikant) en een groene/verde (met koriander of peterselie). Traditioneel worden deze sausen geserveerd bij de papas arrugadas en vaak krijg je ze ook voorafgaand aan een maaltijd met een mandje brood. Bij bijna alle restaurants op Fuerteventura serveren deze lekkere mojo sauzen en je kunt het eiland dus ook eigenlijk niet verlaten zonder deze twee sauzen te proberen.

mojo rojo y mojo verde (la Vaca azul, Fuerteventura, el Cotillo)
Rode en groene mojo bij La Vaca Azul in el Cotillo

Wijn van de Canarische eilanden

In veel restaurants op Fuerteventura kun je een glas of een fles wijn van de omliggende Canarische eilanden bestellen. Meestal is deze wijn helemaal niet duur. Zelf proefde ik een witte wijn van Lanzarote bij Land of freedom (Corralejo) een rode wijn van Tenerife bij Bonito gastrobar (el Cotillo) en mijn favoriet, een rode wijn van la Palma bij Olivo Corso (el Cotillo). Aangezien de Canarische wijnen hier in Nederland niet in iedere supermarkt te vinden zijn is het extra leuk om ze op vakantie een keer te proberen. Vroeger werd er ook wijn op Fuerteventura gemaakt tegenwoordig gebeurt dit (bijna) niet meer. Lanzarote is dan de dichtstbijzijnde plek om een wijngaard te bezoeken. Zelf heb ik dit (nog) niet gedaan, maar het lijkt mij heel bijzonder de wijnplantjes op het zwarte gesteente met de kuiltjes tegen de wind.

Crema Catalana

Zoals de naam al doet vermoeden komt dit nagerecht oorspronkelijk niet van Fuerteventura of één van de andere Canarische eilanden. De Crema Catalana komt uit Catalonië. Toch staat de Crema Catalana bij veel restaurants in Fuerteventura op de kaart. Omdat de Crema Catalana’s hier zo goed worden bereid verdient dit nagerecht absoluut een plekje in mijn blogpost over de 10 dingen die je moet proeven op Fuerteventura. Het lekkerst eet je de Crema Catalana bij La Vaca Azul (el Cotillo) of Olivo Corso (el Cotillo). De bediening in de restaurants noemt dit nagerecht voor toeristen vaak een Crème Brulee omdat de Crema Catalana erg veel lijkt op dit bekende Franse nagerecht. Vooral lekker is de subtiele citroensmaak gecombineerd met de vanille en suiker. Het harde suiker/karamel laagje maakt het nagerecht af. Superleuk zijn de figuurtjes die ze er vaak met poedersuiker op maken.

Kijk voor meer informatie over Fuerteventura ook eens op onze (Engelstalige) website www.fuertefeelings.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *