Mallorca versus Fuerteventura

Twee prachtige Spaanse eilanden, maar een wereld van verschil.
Welk van de twee eilanden het mooiste is, daar zullen de meningen zeer verschillend over zijn.

Het beste kun je ze natuurlijk allebei bezoeken en zelf kiezen.

Mocht je toch echt moeten kiezen, dan hoop ik dat dit artikel je daarbij kan helpen.

De eilanden worden beoordeeld op de voor mij meest belangrijke dingen van een vakantie.

Het weer:

Fuerteventura (juni/juli/augustus):

Het weer op Fuerteventura vond ik heel erg fijn. Het was er absoluut niet benauwd of drukkend, iets waar ik helaas snel last van heb. Rinse en ik hebben hier ook totaal geen hoofdpijn gehad en we voelden ons goed. In de ochtend lag de temperatuur vrijwel alle dagen tussen zestien en achttiengraden welke dan opliep tot tussen de zesentwintig en 30 graden rond 4 uur ’s middags. Tegen 7 uur begon het langzaam af te koelen om rond elf uur ’s avonds weer gezakt te zijn tot zestien/achttiengraden. De temperatuur ’s nachts was dus ook prima om te slapen.

Waar het eiland natuurlijk wel bekend om staat is de sterke wind.  Niet zo gek op wind? Ga hier dan niet heen want het waait echt erg hard! Zelf vind ik het wel fijn als het lekker waait (zolang de zon schijnt, ik moet er niks van hebben als er regen bij valt).

De wind zorgt de hele dag voor verkoeling. Hierdoor heb je wel minder snel door dat je verbrand.

De rest van het jaar:

September en oktober zijn meestal de warmste maanden (het kan dan ook een beetje benauwd aan gaan voelen). Vanaf december merk je het kouder worden (maar ook dan zijn er nog genoeg stranddagen). Januari, februari en maart zijn de koudste maanden met de meeste regen en de meeste kans op een calima (zandstorm). Over het algemeen is Fuerteventura het hele jaar door een geschikte zonbestemming.

Mallorca (augustus)

Mallorca heeft een mediterraan klimaat. Helaas was het toen wij er waren heel erg benauwd en drukkend. Ook de lokale bevolking klaagde hierover. Een paar keer is er een beetje regen gevallen, vieze zanderige regen waardoor alles onder het zand zat. Verder heeft de zon bijna constant geschenen en lag de temperatuur elke dag tussen de vijfentwintig en dertig graden. ’S Avonds koelde het niet extreem af dus ook de nachten waren vrij warm. In de (prachtige) hoofdstad Palma vonden wij het extreem benauwd.

De rest van het jaar: Ook op Mallorca kun je koude Nederlandse winter ontvluchten. Verwacht hier echter geen strandweer. Als je houdt van wandelen en temperaturen rond de 10 graden dan vermaak je je op dit eiland ook buiten de zomermaanden om.

Voor mij is Fuerteventura de winnaar wat betreft het weer. Vooral omdat ik mij bij dit weer veel fitter heb gevoeld.

De natuur:

Fuerteventura:

Heel veel groen is er niet te zien op het eiland, ook kleurige bloemen kom je hier niet in overvloed tegen. Wat de natuur je hier dan wel te bieden heeft? Prachtige palmbomen, gigantische cactussen, aloë Vera planten, zandduinen, vulkanen, uitgestrekte witte zandstranden en een ruige helder blauwe zee. Zelf was ik eerst een beetje sceptisch over de natuur op Fuerteventura, maar je moet het absoluut in het echt bekijken.

Mallorca:

Alles wat Fuerteventura ‘te kort komt’ aan kleurige bloemen en groen vind je op Mallorca.
De mooiste olijfbomen en een veelvoud aan bloemen. Wij bevonden ons aan de oostkust van Mallorca die bekend staat om zijn baaitjes. De stranden zijn hier diep en niet zo breed maar het zeewater is er heerlijk rustig en prachtig helder blauw (gelukkig hebben we geen enkele kwal gezien) . De rotsen aan de zijkanten en de bomen en planten maken het plaatje compleet.

De natuur van deze twee eilanden met elkaar vergelijken is eigenlijk niet te doen. Ze zijn allebei prachtig op hun eigen manier. Als ik dan toch moet kiezen dan ga ik denk ik voor Mallorca, ik ben namelijk gek op bloemen en olijfbomen.

Het eten:

Fuerteventura:

De restaurants op Fuerteventura zijn (zoals ik hier ook al liet weten) heel erg goed.

De meeste restaurants serveren Spaans of Italiaans eten, of nog beter een mix tussen deze twee heerlijke keukens.

Probeer zeker eens de papas arrugadas con mojo (Canarische aardappeltjes met mojo saus). Dit zijn kleine aardappeltjes met schil gekookt in zoutwater met een groen of rood sausje erbij. Deze krijg je in vrijwel ieder restaurant. Ook de lokale geitenkaas mag je zeker niet overslaan. Voor lekkere paella, knoflook garnaaltjes, lekkere pasta’s heerlijke verse vis en tapas ben je op dit eiland ook op de juiste plek.

Ontbijten (lunchen, snacken) kun je hier ook prima, bijna overal schenken ze goede koffie en worden lekkere cappuccino’s gemaakt. Croissants met Nutella en crêpes met dulce de leche serveren ze op heel veel plekken. (de leukste zoete plekjes staan hier)

Mallorca:

Helaas vielen de restaurants op Mallorca mij een beetje tegen (gelukkig hebben wij vrijwel elke avond toch lekker gegeten, lees hier waar).

De restaurants zijn zeer gericht op toeristen en op snel winst maken, heel erg jammer. De olijven die ze hier overal hebben zijn wel heerlijk. (de leukste zoete plekjes van Mallorca bekijk je hier)

Hier wint Fuerteventura het wij mij betreft absoluut van Mallorca.

Te doen:

Fuerteventura

Natuurlijk kun je op Fuerteventura heel goed surfen, windsurfen en kitesurfen. Wij hebben tijdens onze vakantie niet gesurft, maar ons ook absoluut niet verveeld. Ten eerste hadden wij omdat het onze huwelijksreis was een huisje met privé zwembad waar we ons prima in hebben vermaakt (dit is op Fuerteventura helemaal niet zo duur als je zou denken). Verder heeft Corralejo een leuke winkelstraat. Een dagje toeren over het eiland is zeker aan te raden evenals het beoefen van watersporten zoals kajakken of een zeilexcursie (hier meer over leuke dingen om te doen op Fuerteventura).

Mallorca

Cala d’Or heeft een leuk centrum met veel (toeristen) winkels waar je je goed kunt vermaken. Het zwembad bij onze accommodatie was lekker rustig en de zwembaaien waren prima om in te zwemmen en snorkelen. Het bekijken van een kasteelruïne (met een hoge kronkelweg ernaartoe) was leuk om te doen. De grotten hebben wij niet bekeken omdat het te benauwd was om veel te ondernemen. Palma de Mallorca is een mooie winkelstad waar je prima een dagje rond kunt lopen. Ook de kathedraal in Palma is het bezoeken waard.

Bij dit punt kan ik niet kiezen tussen beide eilanden. Op allebei de eilanden heb ik het heel leuk gehad en veel leuke dingen gedaan. Ook heb ik mij beide vakanties geen moment verveeld.

Conclusie:

Wat mij betreft wint Fuerteventura het van Mallorca. Mallorca is mij te toeristisch en toen ik er was vond ik het er te benauwd. Zoals ik telkens aangeef is kiezen haast onmogelijk. Het ligt eraan wat voor jou het belangrijkste is op vakantie. Hopelijk heb ik hiermee de verschillen tussen de eilanden goed duidelijk kunnen maken zodat je de leukste kunt kiezen.

Wat is jouw favoriete (Spaanse) eiland en waarom?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *