Watersporten op Fuerteventura

Tijdens onze tweede vakantie op Fuerteventura moest het er toch echt van komen. Een surfles nemen. Dat was spannend en echt wel moeilijk. Ook hebben we stand up paddling geprobeerd. Vorig jaar hebben we een kajak gehuurd en zijn we tijdens een zeilexcursie wezen snorkelen. Benieuwd hoe deze watersporten hier zijn? Lees dan snel verder!

  • Surfen.

Fuerteventura word ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Dat klinkt natuurlijk wel interessant en tijdens onze tweede vakantie vonden we dan ook dat wij toch ook echt eens moesten proberen te surfen.

Alleen al in Corralejo zitten meer dan 30 surfscholen. Welke surfschool het zou worden was voor ons niet zo heel erg moeilijk aangezien CSS(Corralejo surfschool) bij ons in het hotel zat. Voor 45 euro per persoon gingen wij mee met een beginners groepsles. Om 9 uur ’s ochtends vertrokken we met een busje van de surfschool naar Puerto del Rosario. Hier in de buurt heeft CSS een stukje strand die zij markeren met hun vlaggetjes zodat wij hier rustig konden oefenen. Na het aantrekken van de wetsuits en het meenemen van de surfplanken werd er uitleg gegeven over de stroming in de zee en een aantal veiligheidsvoorschriften.

Toen was het tijd voor een warming-up van een minuut of 10 en vervolgens even met de surfplank oefenen op het droge.

Dat we toen al direct de zee in gingen had ik niet verwacht. Wat mij betreft hadden we nog wel even op het strand door mogen oefenen, maar ja dan leer je het natuurlijk niet snel.

De golven waren redelijk hoog en eigenlijk zag ik het niet meer zo heel erg zitten. Toch ben ik met behulp van de surfleraar het gaan proberen en als je eenmaal op de plank ligt is het helemaal niet eng meer. Proberen te gaan staan heb ik niet heel erg gedaan. Toch had ik al vrij snel het gevoel dat ik de balans redelijk gevonden had op de plank en kwam het vertrouwen om in ieder geval mezelf een beetje omhoog te duwen en op m’n knieën te komen (oké ik ben echt een mietje haha). Bij Rinse ging het wel wat beter die heeft meer geprobeerd om echt te surfen. Toch denk ik dat er wel een paar lessen voor nodig zijn om het een beetje te kunnen. Wij hebben het bij deze les gelaten omdat ik hier toch echt wel een week van bij heb moeten komen, maar het lijkt me super leuk om het nog eens weer te proberen. Al met al duurde de surfles zelf ongeveer 2 uur en zijn we bijna 4 uur weg geweest.

  • Stand up paddle (SUP)

Vorig jaar tijdens onze zeilexcursie op Fuerteventura hebben we al een beetje kennis gemaakt met stand up paddling. Toen was het onbegonnen werk. Omdat de stroming zo sterk was moest het board aan de boot vast blijven zitten waardoor het heel moeilijk was om erop te staan. Toch hebben we dit jaar weer een poging gewaagd. Deze keer hebben we gewoon zelf twee stand up paddling board gehuurd bij een verhuurbedrijf in de haven van Corralejo. Hier kost het huren van de spullen ongeveer 10 euro per persoon per uur.

Wij dachten dat een uurtje lang genoeg zou zijn, maar hebben het uiteindelijk toch anderhalf uur volgehouden. Helaas stond het water aardig laag waardoor we dicht over de rotsen gingen en elke keer als we even stonden dus weer op onze knieën moesten gaan. Stand up paddling is leuk en niet zo duur om te doen, maar let er wel op hoe het water is en denk eraan dat het best zwaar is voor je beenspieren. Surfen vonden wij minder vermoeiend en stiekem ook wel leuker.

  • kajakken

Vorig jaar schreef ik al Te doen op Fuerteventura. Hierin had ik het ook al even over kajakken en snorkelen, maar in dit deel over watersporten vond ik een verwijzing naar deze twee leuke watersporten ook echt nodig.

De twee persoons kajak huurden Rinse en ik vorig jaar bij hetzelfde verhuurbedrijf als dit jaar de SUP spullen. De prijs was geloof ik ongeveer hetzelfde.

Het voordeel van een tweepersoons kajak is dat je echt heel erg samen bezig bent. Surfen en stand up paddling zijn toch meer individueel. Ook kun je tijdens het kajakken wat meer genieten van de mooie uitzichten en tussen door lekker een beetje dobberen.

Bij Fuerteventura moet je wel in de gaten houden dat het water meestal niet zo heel erg rustig is en dit kan als je aan het roeien bent soms zorgen voor beste plenzen water in je gezicht. Zelf vind ik dit niet zo erg maar als je hier niet van houd kun je beter een keer ergens anders gaan kajakken.

  • Snorkelen

Helaas zijn wij dit jaar niet echt aan snorkelen toegekomen. Vorig jaar hebben wij dit wel twee keer gedaan. 1 keer bij het eilandje Lobos en 1 keer bij een zwembaai in el Cotillo. De eerste was tijdens de zeilexcursie. Bij Lobos heb je veel vissen zitten waarvan een aantal erg mooie. De namen van deze vissen daar heb ik echt geen idee van, maar er waren een paar zwarten met een paarse buik en deze vond ik heel erg mooi. Bij el Cotillo kun je snorkel spullen huren bij star surfschool. Wat dit precies kost weet ik niet meer maar het is ongeveer vergelijkbaar met het huren van een kajak.

Tips:

  • Zorg er bij alle watersporten voor dat je jezelf goed insmeert met zonnebrand crème.
  • De spierpijn begint meestal pas één of twee dagen na de sport dus op het moment zelf heb je het niet zo heel erg door. Zorg er dus voor dat je het rustig aandoet of dat je de volgende dagen niet teveel activiteiten inplant.
  • Drink voldoende water. Tijdens het kajakken kun je makkelijk een flesje meenemen in de kajak.
  • Ga na het sporten een goede maaltijd eten bij Canela Café. Dit restaurant vooral gericht op surfers zit in Lajares en heeft goed vullende broodjes en warme maaltijden zoals chili con carne. Ook staan er genoeg vegetarische opties op de kaart.
  • Neem tijdens het snorkelen eens een stukje stokbrood mee daar komen de visje op af. Bedenk wel dat er veel op af komen en dat dit een beetje claustrofobisch kan voelen.
  • Spoel je gehuurde spullen een beetje schoon, hier zijn de verhuurders erg blij mee. Bij snorkelspullen kun je dit het beste ook nog even doen met kraan water of water uit een flesje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *