Basis recept, witbrood

Recept van mijn man Rinse om zelf brood te bakken. Het brood heeft een krokante korst maar is van binnen lekker zacht en luchtig.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem +extra voor kneden
  • 250 ml lauw water
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 2 tl suiker
  • zonnebloem olie

Grote kom, plasticfolie, bakpapier

Bereidingswijze:

Meng in een grote kom de bloem, suiker en zout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Voeg de gist toe. Roer ei en gist met je handen door de bloem totdat het ei is opgenomen. Voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg in de kom totdat water en bloem volledig vermengt zijn. Strooi wat bloem op je werkvlak en kneed hierop verder totdat je een soepel en elastisch deeg hebt.

Vet de kom licht in met zonnebloemolie. Leg het deeg terug in de kom en dek af met plasticfolie. Laat op een warme plek 45 min rijzen.

Kneed het deeg op het met bloem bestoven werkvlak nog even kort door. Vorm het brood. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en plaats hier voorzichtig het brood op.

Dek het brood af met plasticfolie (losjes anders blijft het kleven) en laat op de bakplaat nogmaals 45 minuten rijzen.

Basis recept voor witbrood

Verwarm de oven voor (hete lucht) op 180 graden.

Als de 45 minuten voorbij zijn haal je het plasticfolie van de bakplaat af. Maak met een scherp mes voorzichtig inkepingen  in het brood. Strooi eventueel nog een klein beetje bloem over het brood.

Schuif de bakplaat onderin de oven en bak het brood in 20 minuten goudbruin en gaar.

Haal het brood uit de oven. Leg het brood op bijvoorbeeld een snijplank en laat liefst nog 20 minuten rusten alvorens het brood aan te snijden.

 

0 reacties op “Basis recept, witbrood”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *